Жертви тортур у Сирії просять німецького генпрокурора відкрити справи

З петицією і проханням про відкриття кримінальної справи проти високопосадовців розвідувальної служби Сирії до Федерального прокурора Німеччини звернулися особи, які вижили після знущань

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Сирійський уряд під керівництвом Башара аль-Асада несе відповідальність за систематичні й широко поширені тортури проти опонентів і активістів не тільки як відповідь на протести 2011 року, але вже впродовж декількох десятиліть", - йдеться у зверненні.

Це перший подібний позов до німецького генпрокурора. Відповідачами у ньому названі шість високопосадових співробітників сирійської військової розвідки. І зазначається, що імена багатьох не відомі.

Підписанти позову відзначають, що в даний час залишилося зовсім небагато інстанцій, які можуть притягнути до відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в Сирії. Одним із шляхів є принцип універсальної юрисдикції, який дозволяє німецькій судовій системі стати активною у цій історії і зробити перші кроки на шляху до правосуддя незалежно від громадянства жертв або злочинців.

 "Ми не можемо просто дивитися на жахи, що відбуваються в Сирії. Ми повинні почати описувати те, що діється в країні, словами і юридичними категоріями", - заявив генеральний секретар Європейського центру конституційних прав і прав людини Вольфганг Калєк. 

Він підкреслив, що Німеччина може і повинна відреагувати на брутальне порушення прав людини, до яких відносяться тортури, масові вбивства і сексуалізоване насильство в Сирії. Центр розслідує злочини, що вчиняються різними сторонами конфлікту, з 2012 року.