Життя на Землі не набагато молодше планети

В околицях канадського Квебека знайдені найдавніші сліди мікробів, їхній вік становить близько 4,28 млрд років, що говорить про появу життя майже відразу після народження планети

Про це повідомляє Nature.

"Наше відкриття підтримує гіпотезу про те, що життя на Землі з'явилося у гідротермальних джерелах на дні океану майже відразу після того, як планета сформувалася. Швидка поява життя на Землі добре вкладається в інші недавні знахідки, які свідчать про те, що вже 3,7 мільярда років тому мікроби формували цілі пласти осадових порід", - заявив Меттью Додд з університетського коледжу Лондона (Велика Британія).

Додд і його колеги заявляють, що їм вдалося знайти "справжні" сліди життя, що існувало майже стільки ж, скільки і сама планета, вивчаючи породи одного з найдавніших пластів земної кори, що залягають в околицях Квебеку. Цей шар, так званий Нуввуагиттукський зеленокаменний пояс, сформувався як мінімум 3,78 мільярда років тому, однак частки ізотопів деяких довгоживучих радіоактивних елементів вказують на те, що він міг виникнути набагато раніше – 4,28 мільярда років тому, усього через 200 мільйонів років після формування Сонця і Землі.

"Все це говорить про те, що життя на Землі виникло тоді, коли і Земля, і Марс були придатними для життя і мали океани з води, що ставить перед нами нові цікаві запитання про існування позаземного життя. Тому, ми вважаємо, що на Марсі повинні бути сліди життя в породах, що сформувалися 4 мільярди років тому", - каже Додд.