Вчені розробили "пластир" від мігрені

Вчені з медичного центру "Рамбам" та Ізраїльського технологічного інституту випробували пристрій для електростимуляції, який може бути розміщений на руці та захований під одягом

Про це повідомляє Neurology.

"Прилад, що отримав назву Nerivio Migra, містить комп'ютерний чіп, акумулятор і гумові електроди, які кріпляться на плечі. Система передбачає кілька режимів електростимуляції, регулювати які пацієнт може за допомогою мобільного додатку", - зазначається в публікації.

Як зазначається, пристрій тестувався на 71 пацієнті з мігренню (від двох до восьми нападів на місяць) у віці 22-72 років, які за два місяці до початку експерименту не вживали профілактичні препарати. За тривалістю електростимуляції автори розділили учасників на п'ять груп: 50, 100, 150, 200 мікросекунд при частоті чотири герца або плацебо. Добровольці мали надягати і включати прилад після початку нападу на 20 хвилин, після чого протягом двох годин вони не могли приймати ліки.

Результати показали, що найбільш інтенсивна електростимуляція (200 мікросекунд) призвела до зменшення болю у 64 відсотків випробовуваних, до зникнення болю — у 30 відсотків. Причому найбільш виражене зниження спостерігалося при тривалості 150 мікросекунд — на 26 процентних пунктів (п. п.), тоді як при 200 мікросекундах біль зменшилася на 20 п. п. у 48 відсотків учасників. У плацебо-групі зменшення болю склало близько двох відсотків у шести відсотків людей.