Газ і нафту в Криму буде видобувати невідома компанія, - ЗМІ

Невідома приватна компанія "Нові проекти" отримала російську ліцензію на розвідку і видобуток нафти і газу на шельфі окупованого Криму

Про це повідомляє "Коммерсант".

Основним власником компанії, за офіційними даними, є підприємець Антон Дорноступ, який близький до родини екс-глави "Роснедр" Валерія Пака. Низка інших джерел пов'язують "Нові проекти" з українським бізнесменом Сергієм Курченком. При цьому "Нові проекти", отримавши ліцензію в рамках чинного для Криму спрощеного порядку, ще в 2015 році не мали жодних активів і не вели господарської діяльності.

Як зазначено на pravo.gov.ru, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв ще в червні-2016 розпорядився видати ТОВ ліцензію на ділянку Глибока на 30 років. За даними "Коммерсанта", протягом 8 років компанія повинна пробурити пошукову свердловину.

"Нові проекти" володіли ліцензією на ділянку Глибока з 2012 року, але тоді це була українська юрособа. 

Спочатку власником "Нові проекти" була київська "Фосізонс Трейд", але в грудні 2015 року компанія була продана колишньому заступнику голови Ялти Віталію Мостовому (помер влітку 2016 року).

Два джерела в російському уряді стверджують, що бенефіціаром "Нових проектів" є Сергій Курченко, але співрозмовник, близький до компанії, це заперечує.