Російські хакери шантажують і вимагають гроші у політичних організацій США, - Bloomberg

Шантажу з боку російських хакерів піддалися, зокрема, компанія Arabella Advisors і Центр прогресу США

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерела, пов'язані з розслідуванням ФБР і приватних охоронних фірм.

Російські хакери проводять кібератаки проти низки американських політичних організацій, які дотримуються ліберальних поглядів і потім шантажують їх. 

На думку експертів у сфері безпеки, методи хакерів вказують на групу Cozy Bear, яку в США вважають пов'язаною з російським урядом, а також відповідальною за злом серверів Національного комітету Демократичної партії США.

Однак до сих пір Cozy Bear не були зазначені в спробах отримати викуп від своїх "жертв", уточнює агентство.

За даними розслідування, не менше десяти організацій ліберальних поглядів стали жертвами шантажу з моменту останніх президентських виборів в США. Хакери отримали доступ до електронних повідомлень, які містять  секретну інформацію, а потім вимагали заплатити гроші, погрожуючи в іншому випадку викласти ці відомості у відкритий доступ. До загроз хакери прикладали зразки вкраденої інформації.

Bloomberg пише, що вимоги шантажистів варіювалися від $ 30 тис. до $ 150 тис. В перерахунку на біткоіни. При цьому деякі з тих, хто піддавався шантажу, вважали що краще заплатити, хоча гарантій виконання хакерами своїх зобов'язань практично не було.

Агентство також наводить приклад вкраденої інформації. У листуванні однією з НКО обговорювалося, як відшкодувати частину витрат активістам, які вийшли на акції протесту проти президента США Дональда Трампа.

Серед організацій, які зазнали кібератаки і шантажу, згадується компанія Arabella Advisors і Центр прогресу США, який активно закликав до розслідування контактів між оточенням Трампа і російськими офіційними особами.

Крім цього, відповідно до одного з джерел, хакери крали документи з популярних інтернет-додатків, що використовуються в офісах.

Джерела агентства вважають, що подібна активність може свідчити про нові спроби втручання Росії у функціонування політичної системи США.

Про те, чи повідомляли Трампу і його радникам про хід цього розслідування, невідомо. ФБР відмовилося від коментарів з питання даних кібератак.