"Газпром" унеможливлює співпрацю "Укртрансгазу" з Європою

"Газпром" відмовляється виконувати європейські правила, які хочуть запровадити у пунктах з’єднання української та польської ГТС

Про це повідомляє прес-центр НАК "Нафтогаз України".

У відомстві пояснюють, що Росія не хоче виконувати правила, посилаючись на умови діючого контракту щодо транзиту газу між "Нафтогазом" та "Газпромом". Попри це, відповідно до Регламенту ЄС 2015/703 від 30 квітня 2015 року, зазначений документ не може стати перешкодою для  для впровадження європейського законодавства на пунктах з’єднання української та польської ГТС.

"Газпром" надіслав свою відмову в рамках консультацій, які оператори ГТС України та Польщі, ПАТ "Укртрансгаз" та GAZ-SYSTEM S.A., проводили з учасниками ринку щодо угоди про взаємодію для точки з’єднання ГТС України та Польщі Германовичі/Дроздовичі", - наголосили у відомстві.

При цьому принципи співпраці між операторами ГТС, які вказані у цій угоді, повністю відповідають сучасним європейським практикам та Регламенту ЄС 2015/ про створення кодексу мережі щодо взаємодії та правила обміну інформацією.

Таким чином, після отримання заперечень від Росії, "Укртрансгаз" та GAZ-SYSTEM S.A. збираються звернутися до національних регуляторів та антимонопольних органів обох країн, аби отримати роз’яснень щодо подальших дій. Компанії також хочуть ініціювати перевірку стосовно того, чи створюють дії "Газпрому" загрози та додаткові бар’єри для розвитку конкуренції на ринках газу зазначених держав.

"На сьогодні газ, протранспортований територією України, передається не суміжним операторам східноєвропейських газових мереж, а дочірній компанії "Газпрому" – ТОВ "Газпром Експорт". Така модель унеможливлює пряме співробітництво "Укртрансгазу" з європейськими операторами", - пояснили у "Нафтогазі".