Зубко пояснив, чому в Україні складно створювати ОСББ

Процесу створення об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) заважає відсутність закону "Про житлово-комунальні послуги"

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє прес-центр урядового порталу. 

За його словами, навіть попри те, що практично всі мешканці багатоповерхівок, згідно із законом "Про особливості здійснення права власності", мають право  брати в управління свій будинок, цьому заважає відсутність порядку надання послуги з управління, що повинно бути прописано у законі "Про ЖКП".

Міністр зазначив, що відомство вже підготувало усі необхідні акти для того, щоб провести конкурс та почати укладати типові договори для управління майном.

"За 2016 рік створено близько 7000 ОСББ. Але процес передачі і взяття в управління будинку часто гальмують ЖЕКи чи управляючі компанії, створені, коли забудовник будував будинок і залишав управляючу компанію", - наголосив Зубко. 

Він пояснив, що коли створюється ОСББ, то кошти йдуть туди, або спеціальному управителю, якого визначають власники будинку. 

"Управитель контролює ремонт, якість і гарантію того, що це буде якісно зроблено. Якщо його немає, кошти йдуть ЖЕКу, і контроль за здійсненням ремонту здійснює саме ЖЕК", - підсумував Зубко.