У Косові планують створити регулярну армію попри протести місцевих сербів

Президент частково визнаної Республіки Косово Хашим Тачі запропонував парламенту перетворити сили безпеки на регулярну армію

Про це йдеться в поданому до парламенту законопроекті, передає Радіо Свобода.

"Така правова ініціатива спрямована на захист територіальної цілісності та суверенітету, збереження миру та захист. Перетворення Сил безпеки Косова на армію є нормальним кроком суверенної та незалежної держави", - наголошується в документі.

План президента Косова потребує двох третин голосів депутатів парламенту, а це вимагатиме підтримки з боку законодавців, які є сербами за національністю. Тачі визнає, що етнічна сербська меншина Косова виступає проти його пропозицій.

Заступник прем’єр-міністра Косова серб Бранимир Стоянович заявив, що зміна мандату Сил безпеки країни буде неконституційною, а сербські представники вимагатимуть поваги до положень конституції, які регулюють ці питання. Стоянович додав, що Тачі також не обговорював свої ідеї з етнічними сербськими лідерами.

Незалежність Республіки Косово визнана понад сотнею держав, але Сербія досі не визнає незалежності Косова, вважаючи його автономією в своєму складі. Через це Косово не має остаточного визнання у світі. Внаслідок війни 1999 року між сербами та албанцями край перейшов під контроль ООН. 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосив незалежність у односторонньому порядку. Албанська більшість (92 %), що проживає в Косові та вимагала незалежності краю, контролює всю територію за винятком декількох громад, більшість в яких становлять серби.