Британське громадянство Насірова: НАБУ могло підробити документ,- журналіст

Документ про британське громадянство відстороненого голови ДФС Романа Насірова, який прокурори САП надали суду, може бути підробкою

Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

Він зазначив, що у листі, який оприлюднив народний депутат Мустафа Найєм, є певні невідповідності. Адже, за його словами, документ було видано саме 6 березня - у день розгляду в Солом'янському суді Києва клопотання НАБУ щодо обрання Насірову запобіжного заходу. Попри це, тоді на засіданні не було консула Британії, який повинен був би опікуватись долею британського громадянина.

"Наскільки відомо, НАБУ взагалі офіційно не повідомило британське посольство про арешт підданого британської корони. А посольство замість того, аби поцікавитись самопочуттям Насірова, скеровує до НАБУ листа з явно "лівим" вихідним номером і написаного українською мовою. У ньому країна називається не Об'єднане Королівство, як належить в офіційному листуванні, а Велика Британія", - пояснив Бойко.

Понад те, наразі досі немає даних стосовно того, чи справді НАБУ направило запит до посольства Британії. Журналіст також зауважив, що між двома державами не було укладено угоду про правову допомогу.

"З якого дива представник правоохоронних органів Великої Британії став би повідомляти інформацію про підданого Об'єднаного Королівства, а також писати, що в Туманному Альбіоні проводять якусь перевірку щодо голови ДФС України?", - наголосив Бойко. 

Таким чином, на думку журналіста, саме НАБУ написало цього листа, щоб заблокувати роботу суду та порушити громадський порядок. Адже лист підписав не міжнародний офіцер зв'язку, а другий секретар з політичних питань посольства Британії Патрік Торкінгтон. Цей чоловік, відповідно до своєї посади, не має повноважень листуватися від імені своєї держави з правоохоронними органами країни перебування.

"Саме тому лист українською мовою, а не англійською, як було б, якби відповідав справжній офіцер NCA. І вишенька на торт – на листі відсутній реєстраційний штамп вхідної кореспонденції НАБУ чи САП. Тобто цей лист спершу потрапив до Мустафи, а вже потім виявився в канцелярії адресатів. Якщо, звісно, його туди скеровували", - підсумував Бойко. 

На додачу він опублікував зразок справжнього листа National Crime Agency для порівняння зі вказаним документом.

Все по темі: Справа Насірова