Лукашенко пригрозив Росії, якщо Кремль підвищить ціни на газ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко пригрозив Росії заходами у відповідь у разі підвищення ціни на газ

Про це він заявив на нараді в Мінську, повідомляє прес-служба лідера країни.

"Мене найбільше здивували заяви мого друга Медвєдєва. Нас, до речі, вже починають лякати, що газ ми будемо природний купувати за європейськими цінами. Типу того, що будете платити не 150 дол., а 200 дол. Це, знаєте, на кшталт того, що натяк усім - у Росії перш за все і в Білорусі - що ми є нахлібниками в Росії: от, бачите, вони нам роблять якийсь подарунок. Я теж не хочу заглиблюватися в деталі, але Медвєдєв повинен розуміти, що якщо ми будемо платити як у Європі, то за дещо йому теж доведеться заплатити. І ціна буде неймовірно вища, ніж ціна на природний газ", - зазначив він.

Лукашенко наголосив, що відносини між Росією і Білоруссю - не бухгалтерія.

"Бухгалтерія тут і ціна на природний газ, який не належить Медвєдєву, не повинна лежати в основі наших відносин. У їхній основі лежить щось більше. І щоб оцінювати ці відносини, треба йти в середину минулого століття, коли ми третю частину населення поклали, знаєте за що. А якщо комусь хочеться нагнітати ситуацію і в черговий раз замість вирішення питань нам дорікати, не вийде", - сказав він.

Лукашенко при цьому чітко визначив, чого саме хоче Білорусь у питанні врегулювання нафтогазових відносин.

"Скажу дуже коротко і чітко, чого ми хочемо: жодних низьких цін ми не хочемо на газ. Нам треба, щоб керівництво братньої Росії виконувало свої зобов'язання. За змістом і духом. Якщо ми будуємо наш союз - єдину державу ми замахнулися побудувати, у наших людей і підприємств, у бізнесу повинні бути рівні умови на цьому ринку. Все, більше ми нічого не хочемо. Якщо хтось з розумників там думає, що нас можна постійно нахиляти і ставити на коліна, цього не буде", - сказав він.