Росія про МН17 у Гаазі: Бук передавали бойовикам для захисту від ЗСУ

Невідомі, які передавали бойовикам в Донбас пускову установку ЗРК Бук, яка збила пасажирський лайнер рейсу МН17, мали намір використовувати його для зміцнення ППО "ДНР/ЛНР"

Про це в Суді ООН заявив запрошений російською стороною британський юрист Семюель Уордсворт, і в другий день аргументів РФ в Гаазі не визнав, що бойова машина була поставлена ​​з Росії, передає Ліга.

"Якщо в Донбас передавався зенітно-ракетний комплекс, який використовували для збиття літака рейсу МН17, то тут я хочу зробити також кілька приміток. Українська сторона вчора сказала, що в тому випадку, якщо російській стороні відомо про конкретних людей в РФ, які, до наприклад, допомагали переміщати установку Бук в Україну і тому в Росію після трагедії Боїнгу, і безпосередньо в цьому брали участь, то російська сторона зобов'язана провести розслідування і покарати цих людей у ​​відповідності з різними положеннями конвенції.

Однак озвучене в понеділок звернення української сторони звучало так, що літак був збитий саме російською стороною, і це зміна формулювання викликала нашу реакцію у вівторок", - пояснив він. 

За словами Вордсворта, згідно зі ст. 2 відповідної конвенції Україна "повинна чіткіше сформулювати", в чому вона звинувачує Росію. 

"Хто б не передавав цей комплекс збройним формуванням "ДН /ЛНР", він мав на меті лише посилення оборони "ДНР/ЛНР" від можливих атак Повітряних сил України", - заявив спікер від РФ, додавши, що в обвинуваченні української сторони нібито відсутні дані про те, які були "наміри" щодо використання Бука.

Крім того, Вордсворт зазначив, що Україна за два дні своїх виступів в суді нібито "не привела ніяких фундаментальних доказів" того, що конкретно Росія передає зброю бойовикам на сході країни.