Україна заплатить 10 тис. євро екс-ув'язненому, який підчепив за гратами ВІЛ

Україна програла в Європейському суді з прав людини справу проти колишнього ув'язненого та заплатять йому 10 тисяч євро за неналежне лікування та умови в Полтавському СІЗО

Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав неналежними зміст і лікування Валерія Кияшка в Полтавському СІЗО №23 і в соціопсихологічному відділенні в'язниці №5.

Кияшко повідомив суду, що перукар у СІЗО використовував одні й ті самі ножиці для всіх затриманих, які не дезінфікував. Була доступна тільки одна пара ножиць для обрізання нігтів, і вони теж не були дезінфіковані.

Він також повідомив суду, що йому не надавали належної медичної допомоги, і що це призвело до значного погіршення його здоров'я і до інвалідності.

Він наголосив, зокрема, що був здоровим на момент початку свого ув'язнення. Але в ув'язненні він захворів низкою хвороб, включаючи ВІЛ, гепатит, гастроентерологічні захворювання.

У свою чергу український уряд стверджував, що умови утримання Валерія Кияшка в СІЗО були задовільними.

Крім порушення ст. 3 Конвенції ("заборона тортур"), Євросуд визнав порушення ст. 13 ("право на ефективний засіб юридичного захисту"). Суд зобов'язав Україну виплатити Валерію Кияшку 10 тисяч євро.