На Харківщині засудили ватажка підрозділу "ЛНР" за "віджим" майна

Суд у Харкові засудив до 13 років ватажка підрозділу "ЛНР" за експропріацію майна на потреби "республіки"

Про це повідомляє прокуратура Харківської області, посилаючись на начальника відділу обласної прокуратури Ігоря Чуба.

За його словами, суд довів вину 33-річного мешканця Луганської області та засудив його за трьома статтями на 13 років з конфіскацією майна.

За даними слідства, чоловік раніше працював у Луганській області адвокатом, у травні 2014 року вступив до терористичної організації самопроголошеної "республіки", де зайняв посаду у розвідці.

Серед безпосередніх обов’язків засудженого була участь у незаконних військових формуваннях та віджимання майна на потреби "республіки".

Підсудний разом із спільниками зупиняли автівки на виїзді з Луганська та відбирали транспортні засоби разом з цінними речами. Награбоване доставлялося та зберігалося на території захопленого СБУ.

Наприкінці червня 2014 року розбійники пострілами  зупинили "Mitsubishi ASX", за кермом якої сиділа 68-річна жінка. Зловмисники протримали постраждалу майже 5 годин, весь час залякували та погрожували їй та її родичам розправою. Далі наляканій жінці, яка прямувала на підконтрольні Україні території, повідомили, що автомобіль вилучається у зв'язку зі службовою необхідністю та буде повернутий через кілька днів. До того ж, бойовики вилучили у своєї жертви ще й ноутбук.

Майно жінці так і не повернули називаючи це "розплатою за життя".

У 2015 році обвинувачений отримав поранення у зоні проведення АТО та приїхав лікуватися у Київську область, де в травні його затримали працівники СБУ.

Київський районний суд м. Харкова визнав винним чоловіка за ч. 1 ст. 258-3, ч.3 ст. 289, ч. 2 ст.187 КК України (участь у діяльності терористичної організації, незаконне заволодіння транспортним засобом, розбій).

Проте вирок суду не набув чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження.