Обмін полоненими: Червоний Хрест вимагає якнайшвидшого розблокування процесу

Обмін українських громадян, яких наразі незаконно утримують на окупованих територіях, необхідно розблокувати найближчим часом

Про це заявив президент Міжнародного Червоного Хреста Петер Маурер, повідомляє "Укрінформ".

"Я запропонував обидвом сторонам, що треба пришвидшити ідентифікацію людей, що пропали безвісти. МКЧХ готова зі своєї сторони виконувати роль такого фасилітатора, який зможе налагодити контакти по обидва боки лінії зіткнення. Ми маємо сподівання, що це питання буде вирішене найближчим часом", - наголосив він.

Маурер зазначив, що сторони конфлікту повинні вдосконалити механізм обміну заручниками, тим часом Україні потрібно розробити єдиний механізм щодо обміну людей, які затримані в результаті збройного конфлікту. Зокрема, за його словами, необхідно створити дорожню карту щодо вирішення цієї ситуації, адже проблема полягає саме у процесі обміну даними між сторонами. Таким чином необхідно дотримуватися законодавчих норм, які можуть вступати в протиріччя.

Він додав, що наразі й досі невідомо, скільки людей перебувають у незаконному утриманні на окупованих територіях.

"Багато людей зникли безвісти внаслідок збройного конфлікту на Сході України, але ніхто не знає їхню точну кількість. Можливо, їх від 1000 до 2000. Пошук відповідей на питання і підтримка сімей таких осіб є одним з пріоритетних завдань", - підсумував Маурер.