ООН закидає Туреччині масові порушення прав людини на курдських землях

ООН звинуватила Туреччину в систематичних порушеннях прав людини під час бойових дій проти загонів "Робочої партії Курдистану", внаслідок чого загинуло більше тисячі мирних курдів

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У доповіді ООН йдеться, що бойові дії в турецькому Курдистані на південному сході Туреччини призвели до "масових руйнувань, убивств, інших серйозних порушень прав людини в період між липнем 2015 і груднем 2016 року".

Так звані "операції із забезпечення безпеки" турецької армії зачепили, за даними ООН, понад 30 міст, через що до півмільйона переважно курдських мирних жителів були змушені полишити свої будинки. Загалом у результаті бойових дій загинуло близько 2 тис. осіб, з них 1200 - мирні жителі.

"Жодного з підозрюваних не було затримано, жоден з них не притягнутий до відповідальності. Таке враження, ніби в липні 2015 року права людини на південному сході Туреччини було просто скасовано", - заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль Хусейн.

Омбудсмен зазначив, що вбивства мирних жителів досі залишаються не розслідуваними.

Конфлікт між турецькою армією та забороненої в Туреччині РПК, яку Анкара вважає терористичною організацією, триває вже кілька десятиліть. Від переговорів з членами РПК уряд відмовляється, вважаючи своїм завданням повне знищення угруповання.