Рішення Гаазького арбітражу: Росія повинна захищати українських інвесторів у Криму, - ЗМІ

Росія повинна виконувати зобов'язання щодо захисту українських інвесторів у анексованому Криму згідно з двосторонньою російсько-українською угодою про захист інвестицій

Як зазначає видання Investment Arbitration Reporter, таке рішення було ухвалено Міжнародним арбітражним судом, предає "Європейська правда".

При цьому раніше представники суду зауважували, що ухвалили проміжне рішення, яке стосується деяких питань юрисдикції та допустимості, за позовами Приватбанку та його колишнього власника Ігоря Коломойського проти Росії у зв'язку з анексією Криму.

"24 лютого 2017 року, після проведення обговорень, склад арбітражу одноголосно ухвалив проміжне рішення (interim award), що стосується деяких питань юрисдикції та допустимості", - йшлося в публікації арбітражу від 9 березня 2017 року.

Попри це, будь-якої додаткової інформації про це рішення досі немає.

Зазначимо, що арбітражний розгляд за позовом Коломойського і ТОВ "Аеропорт "Бельбек" проти Росії розпочався 13 січня 2015 року на основі регламенту UNCITRAL й угоди між українським та російським урядами від 27 листопада 1998 року про захист інвестицій. Тоді Росію звинувачували у тому, що вона порушила свої зобов'язання, що випливають із зазначеного договору, шляхом вживання з лютого 2014 року заходів, які позбавили позивачів прав власності, договірних та інших прав з експлуатації пасажирського термінала для комерційних перельотів аеропорту "Бельбек" у Криму.