Російським банкам потрібно дати кілька років, щоб вони запрацювали згідно нормативу Нацбанку

Національний банк України повинен обмежити питому вагу російських банків до 10% від капіталу і дати їм 2-3 роки, щоб привести у відповідність їхню діяльність, згідно нормативу Нацбанку

Про це повідомив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко в ефірі Еспресо.TV.

Він зазначив, що Нацбанк повинен регулювати капітал в Україні.

"Нацбанк має не лише права, але й зобов'язаний регулювати капітал в Україні. Капітал має національність. Національність має значення", - сказав Савченко.

При цьому, він наголосив, що українці не повинні блокувати російські банки.

"Ми не повинні закликати до блокад російських банків, треба вимагати від регулятора прийняти абсолютно цивілізоване рішення. Обмежити питому вагу російських банків до 10% від активів чи від капіталу і дати їм термін — 2-3 роки, щоб привести у відповідність їхню діяльність, згідно нормативу Нацбанку", - зазначив Савченко.

Проте, за його словами, якщо факти фінансування бойовиків будуть доведені, то Нацбанк повинен негайно прийняти рішення, згідно закону.

"Якщо дійсно були факти перерахування грошей терористичним організаціям, то Нацбанк не лише має право, а зобов'язаний відкликати ліцензію на такі операції, заборонити державним структурам влади працювати з такими банками. Але не робити нічого дикунського, бо наш ворог тільки чекає, що ми будемо діяти не по-європейськи", - сказав він.