Крах російського ТУ-154: літак розбив пілот

У Росії завершили технічну частину розслідування катастрофи Ту-154, що летів з Сочі до Сирії і впав у Чорне море 25 грудня 2016 року

Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на джерела.

З висновків експертів, літак взагалі не падав, а сів на воду в контрольованому польоті під управлінням командира екіпажу Романа Волкова.

Як показало 3D-моделювання, літак злетів в абсолютно штатному режимі. Після зльоту екіпаж теж не вчинив жодної з традиційних в подібних випадках помилок - машина не виходила на критичні кути атаки, не втрачала швидкість, не потрапляла в штопор і взагалі не падала.

Після набору висоти і швидкості, керуючий пілот - командир екіпажу Роман Волков, який повинен був далі набирати висоту, - фактично перевів машину в режим посадки. Ту-154, як показало моделювання, протягом десяти секунд - до самого зіткнення з водою - знижувався в так званому контрольованому польоті під управлінням льотчика.

Все по теміКрах літака Міноборони РФ

На думку експертів, причиною трагедії могла стати дезорієнтація пілота в просторі. Набираючи висоту в темряві, над морем, пілот не контролював візуально положення машини, оскільки не бачив попереду ніяких орієнтирів і навіть горизонту.

Причину поведінки льотчика зараз шукають вже по адміністративній лінії: в Міноборони вивчають медкарту загиблого пілота і результати проходження ним психологічних тестів, опитують інструкторів, що вчили майора літати, а також з'ясовують, чи правильно був організований відпочинок екіпажу перед рейсом.

Версія про помилку екіпажу стала домінуючою в розслідуванні ще в грудні минулого року після опитувань нечисельних свідків нічної авіакатастрофи, які заявили експертам: Ту-154 не падав і не пікірував після зльоту, а наче приводнився на поверхню моря.