Китайські вчені вперше відредагували людську ДНК у життєздатних ембріонів

Медичний університет Гуанчжоу провів унікальний експеримент із виправлення генетичних мутацій у клітинах життєздатних людських ембріонів за допомогою методу редагування геному CRISPR

Про це повідомляє прес-служба університету Гуанчжоу

Раніше подібного дослідження жодна група вчених не робила. Головна особливість даного експерименту - використання життєздатних ембріонів. Раніше CRISPR тестували лише на генетично бракованих ембріонах, які не могли розвинутися в плід. Виявилося, з нормальними ембріонами метод редагування працює набагато краще.

Спочатку, коли використовувалися дефектні ембріони, метод редагування успішно відновив менше ніж 10% клітин. Щодо нормальних ембріонів, отриманих з незрілих яйцеклітин, ефективність була вищою. Так, метод виправив мутацію G1376T у двох ембріонів, щоправда, в одному всі клітини були виправлені, а в іншому деякі клітини залишилися з проблемою. В експерименті з мутацією beta41-42 з чотирьох ембріонів в одному випадку метод CRISPR викликав нову мутацію, в іншому мутація була успішно виправлено лише в деяких клітинах, ще в двох метод взагалі не спрацював.