Вашингтон планує вдвічі скоротити фінансування ООН, - ЗМІ

Адміністрація американського президента США Дональда Трампа планує більш ніж на 50% скоротити фінансування програм ООН

Про це повідомляє Foreign Policy.

За даними видання, співробітники Держдепу отримали наказ знайти спосіб скоротити фінансування миротворчих проектів ООН, Дитячого фонду ЮНІСЕФ та програми розвитку ООН.

Не виключається також, що США зменшать внески до фонду Світової продовольчої програми та програми з питань біженців. Крім того, джерела Foreign Policy припускають повне припинення фінансування Фонду ООН в області народонаселення та Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, які не користуються популярністю серед консервативних представників адміністрації США.

Щорічно США перераховують ООН близько $10 млрд. У четвер, 16 березня, Білий дім планує оприлюднити проект бюджету на 2018 рік. Передбачається, що крім зменшення виплат у бюджет ООН, в нього буде закладено скорочення до 37% витрат на Держдеп, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та на підтримку міжнародних програм. Замість цього Вашингтон збільшить витрати на оборону країни на $54 млрд.

Якщо Вашингтон відмовиться виконувати свої зобов'язання по фінансуванню програм ООН, США можуть втратити право голосу в Генасамблеї всесвітньої організації. За даними Foreign Policy, решта країн-членів не зможуть самостійно компенсувати цю суму та покрити бюджет організації.