У НБУ пояснили, чи вплинуть санкції проти російських банків на клієнтів

У Нацбанку пояснили, що введені санкції покликані вивести банки з російським капіталом з українського ринку

Про це повідомила на брифінгу НБУ щодо діяльності російських банків заступник голови Нацонального банку Катерина Рожкова, передає Еспресо.TV.

Вона повідомила, що в правовому українському полі до банків з російським капіталом немає претензій.

"На сьогоднішній день банки з російським державним капіталом працюють в рамках пруденційних норм, вони є докапіталізованими. З точки зору наглядових вимог в нас нема претензій до цих банків. Вони працюють в звичайному режимі, обслуговуючи всіх своїх клієнтів", - повідомила Рожкова.

Крім того, вона додала, що ініційовані санкції щодо українських банків з російським капіталом ніяк не вплинуть на клієнтів.

"Запропоновані національним банком санкції не вплинуть на клієнтів юридичних та фізичних осіб, які працюють на території України. Санкції також не вплинуть на розрахунки між контрагентами наших клієнтів", - повідомила заступник голови НБУ.

Щодо виходу таких банків з ринку України, Рожкова, зазначила, що це буде проводитись виключно в межах правових норм.

"Банки продовжують працювати в законодавчому полі України, тому ми сподіваємося, що вихід цих банків з ринку буде здійснено цивілізованим шляхом. Або шляхом продажу, або шляхом поступового виконання зобов'язань перед клієнтами". - додала вона.

Також Рожкова зазначила, що на сьогоднішній день банки з російським капіталом працюють у штатному режимі. Вони мають можливість використовувати ринкові інструменти такі як свопи, операції з державними ціннними паперами.

Окрім того, за словами Рожкової, Сбербанк не звертався до НБУ за підтримкою.