Нардеп розповів, чим Вища рада правосуддя відрізняється від ради юстиції

Вища рада правосуддя має інші повноваження, ніж були у Вищої ради юстиції

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів нардеп від "Народного фронту", член комітету з правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

"Від ВРЮ відрізняється тим, що має інші повноваження. Раніше вища кваліфікаційна комісія мала в тому числі визначати низовий рівень дисциплінарної відповідальності. На сьогодні чітко розділено, що кваліфкомісія займається добором судів, а питаннями відповідальності, незалежності, надання дозволу на притягнення суддів до кримінальної відповідальності займається Вища рада правосуддя", - розповів Ємець.

Нардеп додав, що ВРП продовжить процес відновлення довіри до судової системи.

"Процес, який розпочався з суддів, продовжиться природнім способом у ВРП. Процедура, яку ми розпочали законом про відновлення довіри до судової влади. Комітет парламенту відмовився від права призначати керівників судів. Процедуру позбавлення політичних впливів ми реалізували в законі про судоустрій і статус суддів та в змінах до Конституції. Парламент повністю позбавлено будь-яких впливів на призначення та звільнення суддів. У президента було 2 роки, щоб зберігати ці можливості, залишився 1 рік, він швидко мине", - пояснив Ємець.