Суд над Януковичем: Рада ухвалила закон щодо заочного засудження

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №5610 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження)

За відповідне рішення віддали голоси 252 народних депутата, повідомляє Еспресо.TV.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати від БПП Микола Паламарчук, Сергій Алєксєєв, Роман Романюк та Василь Яніцький. 

Зазначимо, що цей проект закону було дещо змінено, зокрема з нього було вилучено слова "терористичні організації" для подальшого суспільного обговорення.

Такі поправки до КПК нададуть можливість викликати до суду особу, як знаходиться за межами України - йдеться про надсилання повістки за останнім місцем проживання чи перебування із обов'язковою публікацією в офіційних ЗМІ. Таким чином вважається, що особа належним чином ознайомлена з повісткою про виклик.

Законопроект передбачає, що строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому статтею 290 цього Кодексу, не зараховується до загального строку досудового розслідування. Він також дозволить збільшити до вісімнадцяти місяців максимально допустимий строк тримання під вартою для випадків, коли йдеться про особливо складні кримінальні провадження щодо особливо тяжких злочинів.

Виступаючи у Раді під час того, як цей законопроект ухвалювали у першому читанні, Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що ухвалення цих змін до законодавства дозволить вдосконалити процес заочного засудження та почати суд над екс-президентом Віктором Януковичем за звинуваченням у державній зраді.