Вперше Україна отримає 18 млн грн від конфіскації морського судна

Понад 18 млн грн надійде у дохід держави в якості санкції за порушення правил в’їзду-виїзду до АР Крим

Про це повідомила прес-служба військової прокуратури Південного регіону України.

"Розроблений військовою прокуратурою Південного регіону України запроваджено спільно з колегами з інших правоохоронних органів механізм забезпечення беззаперечного дотримання українського законодавства про тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної республіки Крим почав давати практичні результати", - зазначили в прес-службі.

Так, 15 березня 2017 Малиновський районний суд Одеси розглянув адміністративний протокол про порушення митних правил, складений Одеською митницею з ініціативи військової прокуратури, стосовно капітана танзанійського судна "Sky Moon".

Нагадаємо, що зазначене судно було затримано 30 листопада 2016 поблизу порту Рені Державною прикордонною службою України в рамках спільної операції з військовою прокуратурою Південного регіону України. 

Суд визнав капітана винним у переміщенні поза українського митного контролю з території АР Крим більш ніж 3 тис. тонн технічної соди і постановив конфіскувати в дохід держави предмет контрабанди вартістю майже 18, 5 млн грн. Також судом прийнято рішення про конфіскацію транспортного засобу, який було використано для вчинення правопорушення, зазначеного морського судна.

Наголошується, що це найбільша товарна партія в історії українських правоохоронних органів, яка конфісковано судом за порушення митних правил.

Також необхідно відзначити, що до кримінальної відповідальності вже притягнуто і постануть перед українським судом згаданий капітан судна, а також один із засновників компанії-вантажовласника - громадянин Молдови. В даний час вирішується питання про притягнення до відповідальності представника судновласника - громадянина Румунії, який організував вчинення цього злочину.

Крім того, за результатами розслідування військова прокуратура має намір офіційно проінформувати влади Чехії про порушення зареєстрованої на її території юридичною особою європейських санкцій щодо заборони торгівлі з тимчасово окупованої території АР Крим.