Ніхто зверху жодної лікарні не закриє, - Розенко про медреформу

Кабінет міністрів централізовано не закриє жодної лікарні в Україні

Про це в програмі "Відповіді" з Ольгою Лень на Еспресо.TV заявив віце-прем'єр Павло Розенко.

"Наше завдання – не закрити щось, зламати чим ліквідувати. Це не є наслідком медичної реформи. Наслідком медичної реформи є наближення надання послуг до кожної людини", - заявив Розенко.

За його словами в цьому процесі будуть безпосередньо, і сьогодні відіграють роль місцеві органи влади.

"І коли ми говоримо про створення так званих опорних лікарень, опорних поліклінік тощо, то не центр вирішує, кому де бути. А місцеві органи влади. Це повноваження місцевих органів влади. А місцеві органи влади – це відповідальність громад. Можете утримувати лікарню, у вас є додатковий ресурс, у вас є, скажімо, додаткові надходження місцевого бюджету? Будь ласка, беріть на себе відповідальність і утримуйте її", - заявив Розенко.

Він наголосив, що ніхто зверху жодної лікарні не закриє.

"Більше того, у нас сьогодні в законах написано, що будь-яке закриття будь-якої бюджетної установи відбувається лише за рішенням місцевих органів влади. Опорні лікарні - дуже просто. Якщо раніше в кожній області була одна лікарня – обласна, то сьогодні, в процесі створення нових лікарень буде по три-чотири, а то і по п’ять опорних лікарень, де будуть визначені вузлові точки, де будуть створені такі центри – багатопрофільні центри, де будуть нормальні спеціалісти, база", - заявив Розенко.

Він зауважив, що це не означає, що якщо ми в одному місці визначили опорну лікарню, то в інших містах опорні лікарні закриються.