У Канаді знайшли найстаріші скелі Землі, яким 4 млрд років

Гірські породи на північному заході Канади містять в собі сліди первинної кори Землі, що виникла 4 мільярди років тому

Про це пише Live Science.

Вчені вважали, що на Землі не залишилося ніяких слідів первинної кори, яка покривала планету після її формування 4,5 мільярда років тому, оскільки вона була або знищена, або занурена назад в глибини планети. Однак, таку кору все ж вдалося знайти.

Річард Карлсон з інституту науки Карнегі у Вашингтоні і його колега Джонатан О'Ніл з університету Оттави звернули увагу на те, що первинна кора Землі повинна була володіти особливим співвідношенням часток ізотопів неодиму. Вони, у свою чергу, створюються при радіоактивному розпаді іншого елемента, самарія.

"Знаходження залишків цієї древньої кори виявилося важкою справою, але новий підхід дає можливість виявити присутність дійсно давньої кори, а не просто "дуже старих скель", - сказав Карлсон.

Вчені проаналізували концентрацію ізотопів неодиму в передбачуваних найдавніших породах кори Землі, що залягають на території Канади, Гренландії, Австралії, ПАР і ряду інших куточків Землі. Виявилося, що саме на північно-заході Канади зустрічаються поклади граніту та інших порід, частки неодиму в яких відповідають значенням, характерним для первинної кори планети.