Британські банки були "пральнею" для російських грошей, - Guardian

Великі британські банки були залучені в міжнародну схему з відмивання величезних коштів, виведених з Росії

Про це йдеться в розслідуванні британської газети Guardian.

Як пише видання, через британські банки пройшло близько $740 млн. Йдеться про банки HSBC, Королівський банк Шотландії, Lloyds, Barclays і Coutts, які не відмовилися від підозрілих грошових переказів.

Йдеться про так звану операцію "the Global Laundromat" ("Глобальна пральня)", про яку стало відомо ще в 2014 році після розслідування російської "Нової газети", проведеного спільно з міжнародною організацією журналістів-розслідувачів Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Вважається, що в рамках цієї схеми з 2011-го по 2014 рік з Росії було виведено $22 млрд під виглядом виконання судових рішень, прийнятих молдавськими суддями. Гроші виводилися в Молдавію, звідти - в Латвію, а потім в інші країни ЄС, в тому числі і Британію.

Джерело, яке є однією з найбільших фігур розслідування, каже, що гроші з Росії "очевидно, або вкрадені, або здобуті злочинним шляхом". За оцінками, до цього були залучені близько 500 осіб - олігархи, московські банкіри, особи, які працюють або пов'язані з ФСБ, спадкоємці працівників КДБ.

Представники всіх британських банків, згаданих в матеріалі, наполягають, що повністю дотримуються закону і вживають заходів для боротьби з відмиванням коштів.