Фейкові інтернет-магазини продали українцям неіснуючі товари на 1 млн грн

Кіберполіція та слідчі Дарницького управління поліції закрили 11 інтернет-магазинів, які продавали неіснуючі товари

Ці сайти працювали на українському ринку з 2013 року, повідомляє прес-центр Департаменту кіберполіції на своїй сторінці у Facebook.

Під час операції правоохоронці викрили та закрили сайти konfitel.com, layaway.com.ua, docamarket.com, elman.com.ua, tradestar.com.ua, etorg.biz, zumer.com.ua, kievplasma.com.ua, kucha.com.ua, domotech.kiev.ua, tehnogarant.com.ua.

Щодо організаторів цієї схеми розпочали розслідування за ч. 3. ст. 190 ККУ - шахрайство. Люди, які купували неіснуючу техніку у цих магазинах, зазнали збитків на близько мільйона гривень. 

Для здійснення своєї злочинної схеми, зловмисники створили низку фіктивних підприємств, зокрема ТОВ "Технопарк-центр", ТОВ "ЛТД-ПРОДУКТ", ФОП "Хмеленко О.О." та інші. Понад те, вони запровадили й "колл-центри", щоб їхні магазини видавалися більш достовірними. Їхні представники дзвонили покупцям та приймали замовлення, після чого висилали реквізити для переказу коштів. Пізніше гроші у банкоматах отримували вже інші особи, а замовників вносили до "чорних списків".

При цьому зловмисники дуже довго переховувалися від правоохоронців, працівникам сайтів забороняли користуватися мобільними та спілкуватися з покупцями особисто. Вони також навмисно шифрували та змінювали свої IP-адреси.