ФСБ допитує діячів українського культурного центру Криму

Чотирьох діячів Українського культурного центру Криму викликали на допити в кримське управління ФСБ в Сімферополі

Про це повідомляє на своєму сайті Кримська правозахисна група.

"Як стало відомо Кримської правозахисній групі, чотирьох активістів Українського культурного центру Криму: Леоніда Кузьміна, Михайла Батрака, Галину Балабан і Олену Попову викликали на допити в кримське управління ФСБ, в Сімферополі", - сказано в повідомленні.

Слідчий ФСБ Чумаков заявив кримчанам, що вони проходять як свідки у "справі" одного з організаторів українського культурного центру в Криму Вельдара Шукурджіева, щодо якого нібито "порушено кримінальну справу за статтею про екстремізм". Інформація про це уточнюється правозахисниками.

У Кримській правозахисній групі повідомили, що на українських активістів чинили психологічний тиск. Крім Шукурджіева, слідчий цікавився іншими активістами, а саме лідером руху "євромайдан-Крим" Андрієм Щекуном і кримської журналісткою Людмилою Щекун.

Український культурний центр Криму не є політичною організацією. Центр створений активістами з метою збереження і популяризації на півострові української культури. Однак на учасників Центру де-факто діють в Криму російська влада постійно чинять тиск: забороняють проведення публічних заходів, викликають на допити і "бесіди" в правоохоронні органи, попереджають про неприпустимість екстремізму та інше.

Правозахисники нагадали, що сімферопольська влада відмовили українським активістам в проведення 9 березня 2017 року публічного заходу з нагоди дня народження Тараса Шевченка. Керівнику Українського культурного центру в Криму Кузьміну сімферопольське управління поліції надіслало офіційний документ під назвою "Попередження про неприпустимість порушення закону".