Папа Франциск вибачився за роль Ватикана в геноциді в Руанді

Папа Римський Франциск попросив пробачення за "гріхи та помилки "Церкви та її членів" під час геноциду в Руанді в 1994 році

Про це повідомляє Радіо Свобода.

20 березня після зустрічі з президентом Руанди Полом Кагаме понтифік заявив, що насильство "спотворило обличчя" римо-католицької церкви та висловив сподівання, що його вибачення сприятиме зміцненню миру в цій африканській країні.

У заяві Папи Ватикан визнає, що деякі католицькі священики та черниці "піддавалися ненависті й насильству, зрадивши свою євангельську місію" та взяли участь в геноциді.

У 1994 році понад 800 тисяч людей, переважно представників народу тутсі загинули від рук екстремістів із племені хуту. Вбивства почалися 6 квітня 1996 року невдовзі після того, як на підльоті до столиці Руанди Кігалі збили літак, на борту якого був руандійський президент Жувеналь Габ’ярімана.

Деякі масові вбивства відбувалися в церквах, де люди намагалися сховатися від переслідування. Католицька церква в Руанді в 2016 році публічно вибачилася за роль своїх представників у геноциді. До цього Церква відмовлялася від офіційних вибачень.