Родичі жертв 11 вересня у США подали позов проти Саудівської Аравії

У федеральний суд США подали позов проти Саудівської Аравії від імені родичів 850 загиблих і 1500 поранених в результаті терактів 11 вересня 2001 року

Про це повідомляє ВВС.

"Цей позов доводить: сім'ї не мають наміру здаватися, вони мають намір довести причетність Саудівської Аравії до тих подій", - заявив адвокат Джим Крейндлер, чия юридична фірма працює з сім'ями загиблих і постраждалих вже майже 16 років.

У позові міститься вимога про відшкодування шкоди, проте публічно юристи і позивачі суму не називають.

У документі названі кілька саудівських благодійних організацій, яких заявники вважають причетними до створення і фінансування тренувальних таборів для бойовиків "Аль-Каїди". Позивачі стверджують, що ці організації співпрацювали з лідером "Аль-Каїди" Усамою бін Ладеном і допомагали створенню нових осередків в Пакистані і Афганістані.

Крейндлер звинувачує Саудівську Аравію в тому, що вона безпосередньо фінансувала "Аль-Каїду", а також забезпечувала їй оформлення документів і допомогу в перевезенні людей і вантажів по всьому світу.

Крім того, в позові згадані імена саудівських чиновників, які, як вважають заявники, протягом півтора року до терактів співпрацювали з викрадачами літаків, що розбилися 11 вересня 2001 року.

Юристи, що представляють інтереси Саудівської Аравії в цій справі, поки ніяк не прокоментували новину про подачу позову.