СБУ накрила 10 посіпак ФСБ, які в соцмережах розкачували акції проти влади

СБУ виявила вербувальну роботу російських спецслужб серед власників та адміністраторів антиукраїнських груп в соцмережах "ВКонтакте", "Одноклассники" та "Facebook"

Про це Еспресо.TV повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

Слідчі зауважують, що знайшли розгалужену мережу користувачів з Київської, Харківської, Дніпропетровської, Чернігівської, Закарпатської та Луганської областей, які були завербовані Росією. Зокрема, ці люди за гроші здійснювали адміністрування антиукраїнських та псевдорадикальних груп та розповсюджували заклики до повалення влади, зміни українських кордонів та проведення антиурядових акцій протесту з масовими заворушеннями.

СБУ вдалося припинити діяльність 10 таких осіб, які використовували соцмережі "ВКонтакте", "Одноклассники" та "Facebook" для сприяння терористичній та розвідувально-підривній діяльності за вказівками Росії.

Один із затриманих адміністраторів під час допиту зізнався, що брав участь у великій кількості груп, що виступають проти Євромайдану. Це, зокрема, "Антимайдан", "Беркут", "Русская весна".

"З 2014 року активно розповсюджував у цих групах інформацію проти проведення АТО на сході України та правильності приєднання Криму до Росії", - наголосив чоловік.

Наразі факти протиправної діяльності розслідуються у рамках відповідних кримінальних проваджень. Трьом зі злочинців оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109 - дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та 110 - посягання на територіальну цілісність і недоторканість України ККУ.

Понад те, підрозділами Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки (ДКІБ) СБУ спільно з регіональними органами, було проведено обшуки за місцями проживання фігурантів та задокументовано факти їхніх злочинів, зокрема шляхом відеофіксації викривальних бесід.