"Сбербанк" не змогли продати через фабрику Roshen у Липецьку, - РосЗМІ

Угода з продажу "Сбербанку" в Україні зірвалася в останній момент, а ціна на "дочку" ВТБ знизилася до $50 мільйонів

Про це повідомляє російське видання "Комерсант" з посиланням на власні джерела. 

Зазначається, що цінова пропозиція потенційних покупців українського ВТБ знизилося до $50 мільйонів, при цьому найбільша операція з продажу українських структур "Ощадбанку" в останній момент зірвалася. Зпочатку пропонувалась ціна $680 мільйонів, втім українська сторона спробувала зробити частиною угоди продаж Липецької кондитерської фабрики холдингу Roshen.

Джерела видання зауважують, що активізація перемовин у цьому питанні почалася у грудні, коли до них приєднався керуючий директор ICU Макар Пасенюк і бізнесмен Ігор Воронов від України. Попри це, співрозмовники видання не кажуть, у чиїх саме інтересах велися перемовини. Тим часом інше джерело зауважує, що бенефіціаром є президент групи DCH і колишній співвласник "Укрсиббанку" Олександр Ярославський. При цьому інвестгруппа ICU є консультантом Roshen з купівлі і продажу активів, в 2007-2014 роках її раду директорів очолювала керівник Нацбанку Валерія Гонтарєва.

У виданні зазначають, що Ярославський є основним претендентом на український "Сбербанк", про що стало відомо у травні 2016 року. З того часу у цій справі велися перемовини, а сторони були близькі до досягнення домовленостей двічі. Попри це, спочатку "Сбербанк" захотів отримати забезпечення у вигляді особистої поруки Ярославського, на що той не погодився, а потім "в справу втрутилася велика політика".

Співрозмовник видання пояснив, що в кінці січня Пасенюк запропонував зробити частиною угоди "понятійну угоду, яка також включала б продаж липецької фабрики Roshen".

Тим часом угода щодо продажу українського "Сбербанку" була заблокована на президентському рівні. Як стверджують джерела, спочатку було запропоновано $680 мільйонів. Втім після цього за фабрику захотіли $250 мільйонів, у той час, коли її реальна вартість становить не більше $120-140 мільйонів. В результаті, перемовини втратили будь-який сенс для російської сторони. Таким чином, співрозмовники вказують на те, що саме з цієї причини 20 січня Roshen оголосила про зупинку виробництва ЛКФ і про плани щодо консервації об'єктів з квітня. Це й стало причиною того, що українська влада ввела санкції щодо російських банків.

Понад те, Пасенюк також вів перемовини й щодо українських "дочок" ВТБ, адже раніше вони не були вдалими тому, що банк не міг залишити фондування, надане "дочкам". Це підтверджував в інтерв'ю восени 2016 року перший заступник голови ВТБ Юрій Соловйов. Але санкції зробили повернення коштів неможливим в будь-якому випадку.

За словами джерел на українському ринку, група ВТБ хотіла отримати за український ВТБ близько $200 мільйонів, що приблизно відповідає вкладенням. Попри це, проблема полягає у тому, що кредитний портфель є дуже проблемним. А інше джерело каже, що зараз за актив дають тільки близько $ 50 мільйонів.