Іспанія вперше порушила справу проти чиновників Сирії за страту людини

Національний суд Іспанії починає розслідування проти можливої причетності дев’яти співробітників сирійських спецслужб та силових відомств щодо причетності до викрадення та страти людини у 2013 році

Про це повідомляє Associated Press.

Це перша кримінальна справа, яку порушила Іспанія проти сирійських чиновників.

Слідчий суддя Елой Веласко підозрює дев’ять сирійських чиновників у тероризмі та викраденні людини. Крім того, повідомляється, що суддя бачить також докази застосування тортур, злочинів проти людяності та військових злочинів.

У цій справі підозрюються Фарук Аль-Шараа, який тривалий час займав посаду віце-президента Сирії, начальника розвідки Алі Мамлюк і начальник розвідки ВПС Джаміль Хасан.

Кримінальне провадження стосується водія вантажівки Абдулмаміна Альхаджа Хамдо, якого викрали. Катували, а потім стратили у Дамаску.

Скарга до суду була подана сестрою загиблого, яка є громадянкою Іспанії.

Сестра дізналась про те, що сталось завдяки фотографіям, які таємно вивіз із Дамаска один із членів судмедекспертизи.

Суддя закликав агентство Європейського Союзу із співпраці в правоохоронній сфері надати необхідну інформацію для можливого створення спеціальної комісії. Яка б розслідувала подібні випадки.

Також повідомляється, що суддя розслідує цю справу відповідно до принципу універсальної юрисдикції. Вона надає можливість судового переслідування громадян іншої країни, якщо жертвую є громадяни Іспанії.