Лікарі з'ясували, чому люди вночі часто бігають до туалету

Людям, які прокидаються вночі через потребу сходити до туалету, можливо, варто скоротити споживання солі

Так вважають японські лікарі, повідомляють ВВС.

Із цим симптомом під назвою "ніктурія" переважно стикаються люди віком понад 60 років.

Дослідження, в якому взяли участь понад 300 добровольців, показало, що скорочення споживання солі сприяє меншому сечовипусканню.

Дослідники з Університету Нагасакі представили свої висновки на конгресі Європейської асоціації урології у Лондоні.

Вони протягом трьох місяців стежили за пацієнтами, які перед тим споживали багато солі й мали проблеми зі сном та отримали поради скоротити кількість солі в раціоні. В середньому кількість нічних походів до туалету у них скоротилася з двох або більше до лише одного. Якість їхнього життя також покращилася.

Інші 98 людей, які брали участь у дослідженні, почали їсти більше солі ніж зазвичай, і виявили, що стали ходити вночі до туалету частіше.

За словами автора дослідження доктора Мацуо Томогіро, аби остаточно підтвердити цей зв'язок, потрібні подальші дослідження. Але отримані результати могли б допомогти літнім людям.

Потребу вставати уночі, щоб спорожнити сечовий міхур, відчувають більше половини чоловіків і жінок у віці старше 50 років. Через часті нічні походи у вбиральню порушується сон і це може призвести до стресу, втоми і дратівливості.

З віком в організмі людини відбуваються гормональні зміни, через які у нічний час виділяється більше сечі. У чоловіків передміхурова залоза також часто починає рости з віком.

Втім ніктурія може бути також ознакою й інших проблеми зі здоров'ям, таких як діабет та хвороби серця.

У Британії дорослим рекомендують з'їдати не більше 6 гр солі на день. Діти повинні їсти менше - 2 гр солі для дітей віком 1-3 роки, і до 5 гр для 7-10 річних. Після 11 років діти можуть їсти до 6 гр солі.

Хліб і зернові сніданки можуть містити більше солі, ніж ви думаєте. Бекон, шинка, сир, чіпси і соуси також мають високий вміст солі. Під час покупки харчів звертайте увагу на упаковку: там має бути вказана кількість солі на 100 г. Високий вміст солі - це понад 1,5 г солі на 100 г.