Зміни до е-декларування порушують стандарти Ради Європи, - Freedom House

У міжнародній правозахисній організації Freedom House розкритикували зміни до закону про електронне декларування в Україні, підписані президентом Петром Порошенком

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

В організації вважають, що цей закон дозволить владі посилити контроль за організаціями громадянського суспільства, та підриватиме роботу активістів, яка "необхідна для відновлення суспільної довіри до влади".

"Нові вимоги спрямовані на захист політиків, незадоволених громадським контролем, і дають їм можливість помститися тим, хто бере участь в антикорупційних розслідуваннях. Закон, вочевидь, порушує стандарти Ради Європи, що забороняють довільне та дискримінаційне втручання в незалежну діяльність громадянського суспільства", – сказав директор програм Євразії Freedom House Марк Берендт.

Зміни до закону, ухвалені Верховною Радою, передбачають електронне декларування для антикорупційних активістів, а також звільняють від е-декларування, зокрема, солдатів і сержантів ЗСУ та дають можливість для офіцерів у зоні АТО відтермінувати подачу декларацій до часу повернення до пунктів постійної дислокації.