Сенцову присудили в Нью-Йорку премію правозахисного ПЕН-клубу

Американський ПЕН-центр присудив українському режисеру, ув'язненому в Росії, Олегу Сенцову щорічну премію Барбари Голдсміт "Свобода писати"

Про це повідомляє The Washington Post.

"Він був змушений пожертвувати своєю багатообіцяючою кар'єрою в кінематографі через своє рішення висловитися", – сказала виконавчий директор американського ПЕН-клубу Сюзанна Носсел.

Переслідування Сенцова російської владою Носсел назвала "яскравим прикладом нетерпимості до інакомислення з боку уряду Путіна".

Таким чином, Сенцов, який був відвертим критиком російської агресії проти України, поповнив список інших лауреатів, які перебувають у небезпеці. Зокрема, премію отримала азербайджанська журналістка Хадіджи Ісмаїлова, яку заарештували після публікації серії матеріалів про корупцію в уряді, а також Ільхам Тохті, ув'язнений китайський економіст.

Іnternational PEN - міжнародна неурядова організація, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. ПЕН-клуб є неполітичною, недержавною організацією, яка перебуває в формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. 27 з 40 переможців конкурсу "Свобода писати" були звільнені впродовж 18 місяців з моменту їхнього нагородження.

Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американського ПЕН-клубу вручають в'язням сумління, які опинилися у надзвичайно складних обставинах.