Половина хворих українців звертається не до лікаря, а до інтернету, - дослідження

Половина всіх українців купували і вживали ліки за порадою знайомих або прочитавши рекомендації в інтернеті

Про це йдеться в дослідженні громадської організації "Пацієнти України" за підтримки USAID.

Майже 69% хворих українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. Причини такої ситуації - дорожнеча медпослуг, недовіру до лікарів і низька культура лікування самих українців. 

"Цим дослідженням ми хотіли не тільки продемонструвати проблеми українських пацієнтів, а й "озброїти даними" уряд України. Його результати призначені для інформування, використання при впровадженні реформ, спрямованих на вирішення проблем кожного окремого пацієнта і, таким чином, населення в цілому", - каже директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сьюзан К. Фріц.

Українці не довіряють лікарям. Майже 40% учасників фокус-груп скаржилися на непрофесіоналізм медперсоналу. В цілому йдеться про некомпетентність і байдужість лікарів, про те, що лікарі часто не питають пацієнта про його стан і не пояснюють, чи пояснюють занадто поверхово, що саме вони призначають.

Медики лише в половині випадків пропонують пацієнтам ліки дешевші або дорожчі на вибір. Третина пацієнтів зізнаються, що лікарі виписують занадто багато ліків. Також однією з причин недовіри пацієнти вважають корупцію в лікарнях.

При цьому аналіз топ-100 найбільш продаваних ліків в аптеках України показав, що пацієнти щорічно витрачають понад 3 млрд грн на препарати, без яких можна було б обійтися.