Співробітницю Держдепу США спіймали на контактах із китайськими шпигунами

Співробітницю Держдепартаменту США Кендіс-Марі Клейборн, яка має доступ до секретної інформації, звинувачують у приховуванні контактів з агентами китайської розвідки

Про це повідомляє ВВС.

Пані Клейборн заарештували у вівторок, 28 березня. Наступного дня в суді вона відмовилася визнавати свою провину. В обвинувальному висновку йдеться, що 60-річна Кендіс-Марі Клейборн отримала подарунки на суму в десятки тисяч доларів. Її звинувачують у перешкоджанні офіційному розгляду справи та наданні хибних свідчень ФБР.

"Клейборн не стала інформувати про регулярні контакти з двома агентами розвідки КНР, навіть коли вони протягом 5 років робили їй та її родині подарунки, які сумарно оцінюють у десятки тисяч доларів ", - йдеться в документі.

Кендіс-Марі Клейборн почала працювати в Держдепартаменті у 1999 році. Вона працювала в кількох іноземних дипломатичних місіях, зокрема в Іраку, Судані та Китаї. Клейборн мала доступ до інформації найвищого ступеня секретності, тому була зобов'язана повідомляти про всі контакти з особами, яких підозрювали в зв'язках з іноземними розвідками.

Зокрема, її звинувачують в тому, що у 2011 році вона отримала $2,5 тис. від китайського агента за інформацію про економічну політику США щодо КНР.

За твердженням обвинувачення, пані Клейборн зізналася спільнику, що навмисне заплутала співробітників Держдепартаменту, які проводили внутрішнє розслідування, та агентів ФБР, які цікавилися її зв'язками з китайцями.

У документі також стверджується, що після того, як на неї вийшли представники ФБР, вона доручила спільникам знищити сліди її контактів з іноземними агентами.
Попереднє слухання справи в суді призначено на 18 квітня.

Клейборн загрожує до 20 років ув'язнення за перешкоджання офіційному розслідуванню, а за обман співробітників ФБР - до 5 років.