Українські вчені навчились видобувати газ із водоростей

Кременчуцькі вчені навчились видобувати газ із синьо-зелених водоростей, що допоможе частково вирішити енергетичну проблему України

Про це повідомляє 5 канал.

Кременчуцькі вчені розробили спеціальний пристрій, який дозволяє виділити з біогазу водоростей метан.

"Були зібрані зразки біогазу і проведений їх якісний та кількісний аналіз – у відповідних лабораторіях за допомоги наших колег. І дійсно, результати показали достатньо високу якість біогазу", – зазначає науковий співробітник Кременчуцького національного університету Сергій Дегтяр.

Крім того, вчені повідомляють, що нове паливо не має токсинів. На ньому можна не тільки готувати їжу, а й опалювати будинки.

"Невеличкі стаціонарні установки, біогазові станції біля кожного села. Вони дозволять вирішити проблеми опалення в зимовий період і не буде необхідності платити значні кошти. Два-три місяці цвітіння Дніпра – вони забезпечать обігрівом пів-Кременчука мешканців", - повідомила доцент Кременчуцького університету Тетяна Козловська.

Також новий винахід допоможе не тільки може частково вирішити енергетичну проблему, а й поліпшити екологічний стан річок.

"Великі екологічні плюси – очищення води у водосховищах. Це і для рибного господарства великий плюс. Це полегшить очищення питної води на водозаборах тих міст, що стоять на берегах Дніпра", – сказав доцент університету Михайло Єлізаров.

Кременчуцькі вчені за свій винахід отримали перше місце на конкурсі наукових проектів в Австрії. Поки винахідники ще не запатентували свій пристрій, проте ним вже зацікавились місцеві чиновники. Вони допомогли знайти для вчених інвесторів, які погодились впровадити технології в комунальне господарство міста.