Українські вчені відправляються на експедицію в Антарктику

12 українських вчених-дослідників Антарктики, серед яких геологи, геофізики, біологи, медики, інженери та інші фахівці, 1 квітня на рік їдуть на експедицію в Антарктику на станцію Вернадського

Про це стало відомо на урочистих проводах вчених, повідомляє прес-служба МОН України.

Україна є однією з 29 країн, які можуть приймати рішення щодо діяльності льодовитого континенту. На зустрічі з учасниками експедиції Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявила, що не дивлячись на тимчасові труднощі в державі, українська станція Вернадського не повинна припиняти свою роботу.

"Україна займає гідну позицію в діяльності на Антарктиці. Для нас неймовірно важливо не втратити це право, яке було отримано усіма попередніми експедиціями і українськими вченими. Ми повинні зробити все можливе, щоб, незважаючи на війну і фінансові проблеми, станція Вернадського не припиняла роботу", - сказала Гриневич.

Також повідомляється, що однією з проблем функціонування цієї експедиції є відсутність наукового судна для забезпечення діяльності української станції Вернадського, на яке потрібно близько 2 млн доларів.

Також разом з вченими на станцію відправиться технічний персонал, який буде підтримувати життєдіяльність станції. Бюджет експедиції цього року становить 39,2 млн грн.