Розслідування щодо "Кіотських грошей" завершили

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький зазначив, що закінчилось розслідування стосовно "Справи Кіотських грошей"

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"31 березня прокурорами САП визнано достатніми зібрані під час розслідування докази для складання обвинувального акту за фактом замаху на заволодіння коштами, отриманими Україною в рамках Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату як компенсації продажу одиниць установленої кількості викидів парникових газів", - повідомив він.

Крім того, він зазначив, що до кримінальної відповідальності за результатами досудового розслідування притягнуто десять осіб.

Директору ДП "Укрекоресурс" Ковалю О.Ю. повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння чужим майном), ч. 2 ст. 382 (невиконання рішення суду), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (замах на заволодіння чужим майном), ч. 4 ст. 358 (використання підробленого документу), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України ввом співробітникам ДП "Укрекоресурс" - Кравченку Р.В. та Добриловській О.А.

Директору КП "Одесаміськсвітло" Прокопцю О.В., який шляхом підробки забезпечив необхідними документами фіктивні підприємства для участі у тендерах, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Також ще одній особі (колишній працівник ВП "Южно-Українська АЕС" ДП "Енергоатом" Соколов Д.Д.) повідомлено про підозру у вчиненні пособництва у замаху на заволодіння держкоштами та використання підробленого документа, а саме злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 (пособництво у замаху на заволодіння чужим майном), ч. 4 ст. 358 (використання підробленого документу).

"Враховуючи, що останній перебуває у міжнародному розшуку, на підставі ухвали слідчого судді досудове розслідування відносно вказаної особи здійснюється у передбаченому главою 24-1 КПК України порядку щодо спеціального досудового розслідування", - зазначив Холодницький.

За його словами, вже засуджено двох осіб (Слєпченко А.В. та Безпала О.В.) за фактами фіктивного підприємництва.

"Саме на підставі висновку судової економічної експертизи встановлено суму коштів, якою мали можливість заволодіти зловмисники внаслідок описаних вище злочинних дій, та яка на теперішній час інкримінується у повідомленні про підозру − 336,009 млн гривень", - додав він.