У Парагваї протестувальники захопили та спалили парламент

У п'ятницю, 31 березня, у столиці Парагваю Асунсьйоні протестуючі захопили і підпалили будівлю парламенту

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Причиною протестів стало закрите засідання верхньої палати Конгресу, на якому більшість сенаторів проголосували за дозвіл президенту Орасіо Картесу повторно висунути свою кандидатуру на виборах. Засідання нижньої палати Конгресу, присвячене цьому питанню, мало відбутися 1 квітня, при цьому більшість депутатів також схилялися до того, щоб дозволити Картесу висуватися повторно.

"Здійснено державний переворот. Ми будемо чинити опір і закликаємо людей чинити опір разом з нами", - заявила сенатор-опозиціонер Дезіре Масі. 

Захопленню парламенту передували зіткнення між демонстрантами та поліцією впродовж кількох годин. Протестуючі підпалювали автомобільні покришки, поліція застосовувала сльозогінний газ і гумові кулі. За даними ЗМІ, в результаті зіткнень багато людей отримали поранення, серед них відомі в країні політики. Поранені були також і співробітники поліції.

Конституція Парагваю забороняє повторне висунення на президентських виборах з метою запобігти можливому відновлення диктатури в цій країні. У 1954-1989 роках у Парагваї правив генерал Альфредо Стресснер, який 8 разів переобирався на президентський пост.