Україна пообіцяла МВФ ухвалити пенсійну реформу до кінця квітня

Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи до кінця квітня

Про це йдеться в переліку структурних маяків програми розширеного фінансування EFF між Україною і МВФ, передає УНІАН.

Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи до кінця квітня.

"Деякі кроки щодо урізання привілейованих пенсій були зроблені, але перегляд пенсійної системи, який відкладався протягом довгого часу, є вкрай необхідним. Реформи повинні сфокусуватися на зменшенні масштабів раннього виходу на пенсію, підвищенні критеріїв необхідної кількості років роботи для виходу на пенсію і створенні мотивації сплачувати внески, а також іти на пенсію пізніше. З урахуванням того, що вплив цих рішень на становище фінансів у пенсійній системі буде поступовим, критично важливо діяти негайно", - йдеться в меморандумі.

У листі про наміри керівництва України до МВФ, підписаному президентом Петром Порошенком, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром фінансів Олександром Данилюком і головою Нацбанку Валерією Гонтаревою говориться, що пенсійна реформа буде реалізована в строк.

"Реформа передбачає такі елементи, перше: новий набір опцій для виходу на пенсію, з великою кількістю варіантів пенсійного віку, ніж є зараз, що дасть змогу запропонувати вибір, який залежатиме від кількості років роботи. Друге - економія 3% ВВП, в тому числі, за рахунок збільшення ефективної кількості років роботи перед виходом на пенсію. Третє - переконаність у тому, що українські громадяни отримуватимуть пенсії в розмірі, пропорційному їх внескам та адекватному реальної ситуації", - йдеться в листі.