НАЗК не має підпорядковуватись Мін'юсту, - нардеп

Національне агентство з питань запобігання корупції має залишатись незалежним та не підпорядковуватись будь-яким органам

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив народний депутат, голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції Юрій Дерев'янко.

За його словами, НАЗК створювався як цілком незалежний орган, тому не можна дозволяти Мін'юсту вносити зміни до законодавства та впливати на агентство.

"Якщо взяти внести зміни до закону і підпорядкувати цей, нібито погано працюючий орган, Мін'юсту, то ми отримаємо ще гіршу ситуацію. Ми отримаємо ситуацію, коли одна з політичних сил просто контролюватиме незалежний орган, який має бути регуляторним", - зазначив Дерев'янко.

За його словами, в Україні існують лише два цілком незалежні органи - НКРЕКП та НАЗК. Вони є регуляторними, отже втручатись в їхню діяльність не можна. Проте, Мін'юст постійно намагається конролювати діяльність НАЗК.

"У нас є кілька таких незалежних регуляторів, наприклад НКРЕК як комісія і НАЗК, і коли ми пропонували свого часу, щоб акти НКРЕКП були регуляторними та Мін'юсту їх реєстрував, нам казали, що ми втручаємось в роботу незалежного органу. Але по НАЗК всі їхні акти є також регуляторними і Міністрество юстиції, і уряд втручається в їхню діяльність", - додав нардеп.