У Чечні виловлюють геїв і кидають до "секретних тюрем", - ЗМІ

У Чечні затримують геїв і відправляють їх у "секретні в'язниці"

Про це повідомляє "Новая газета".

Видання отримало свідчення трьох осіб, які потрапили в Чечні під переслідування через свою сексуальну орієнтацію. Вони і розповіли, що затриманих у Чечні геїв відправляли в "секретні в'язниці".

Відзначається, що інформація про одну з них фігурувала в оповідях всіх співрозмовників. Йдеться про "секретну в'язницю" в місті Аргуні. Вона являє собою кілька будівель, де в 2000-і роки розташовувалася військова комендатура, потім там розміщувався РВВС міста.

За інформацією видання, перша хвиля масових затримань геїв в Чечні розпочалася в кінці лютого. Це сталося після того, як в Чечні затримали людину, в телефоні якої знайшли фотографії та відеоролики відвертого змісту і десятки контактів місцевих гомосексуалів. Друга хвиля припала на кінець березня і була пов'язана з намірами ЛГБТ-активістів з інших регіонів провести акції в декількох містах Північного Кавказу.

За словами співрозмовників, затриманих били, катували струмом і в кращому випадку випускали за величезний викуп. Джерела видання також розповіли, що до переслідування причетні спікер парламенту Чечні Магомед Даудов (Лорд) і начальник ОМВД по місту Аргун Аюб Катаєв.

Прес-секретар глави Чечні Альва Карімов, коментуючи інформацію про затримання геїв, назвав її "абсолютною брехнею". Він наголосив, що "не можна затримувати і гнобити того, кого просто немає в республіці".