У Польщі пояснили, яку пастку диспетчери Росії влаштували для літака Качинського

Дії російських контролерів з вежі "Смоленськ-Північний" призвели до ситуації, яка наблизила літак президента Польщі Леха Качинського до катастрофи

Про це виданню Republika заявив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, передає "Укрінформ".

Він пояснив, що група слідчіх, зокрема, Комісія з розслідувань авіакатастроф державної авіації, зібрала дуже переконливу доказову базу щодо цієї справи. 

"Вона показує, що ці дії (контролерів - ред.) були свідомими і що було бажання призвести до катастрофи", - наголосив Мацеревич. 

При цьому, за його словами, навіть до того, як з'явились докази, вже було зрозуміло, що "контролери вели літак до катастрофи", у той час як пілот намагався "втекти з цієї пастки".

"У кінцевому результаті не це стало причиною трагедії, хоча і призвело до ситуації, яка наблизила цю драму. Це було зроблено для того, щоб це було якомога більше схоже на природну катастрофу", - зауважив Мацеревич.

Справа у тому, що якщо б контролери не змусили літак летіти так низько до землі, то "складніше було організувати хаос, з яким ми маємо справу сьогодні". Таким чином якщо б літак розпався на висоті 50, 60 чи 150 метрів над землею, то це не могло б показати, що це дійсно була природна катастрофа. 

Мацеревич додав, що скоро слідчі повинні представити результати своєї роботи. Члени комісії детально проаналізували весь матеріал від початкової фази польоту до моменту катастрофи, а доказовий матеріал "підтверджує гіпотези, які науковці сформулювали у цій справі".