Річниця впровадження “Закону про публічні закупівлі”

Рік тому відбулась подія, яка наробила галасу серед громадськості. 1 квітня 2016 року вступив у силу «Закон про публічні закупівлі» для центральних органів влади та державних монополістів. Ми вирішили підвести підсумок цієї реформи

Прозоро стала унікальною реформою, яка отримала успіх тільки завдяки об’єднанню суспільства, держави та бізнесу.

Бізнес, за власні кошти, розробив електронні майданчики, чим інвестував у розвиток Прозорро. Держава підготувала законодавчу базу «Закон про публічні закупівлі». А суспільство почало використовувати систему – постачальники. Роль громадянського суспільства - у контролі та нетерпимості до корупції.

Без такої синергії реформа не відбулася би, тому вона по праву вважається найуспішнішою.

З перших тендерів можна відслідкувати результати системи ProZorro. Економія почалась одразу. І з кожним новим тендером, вона збільшується, так як в системі реєструється все більше постачальників. Відповідно, можна зазначити, що довіра до державних закупівель від громадськості (постачальників) значно зростає.

В період активізації роботи електронних закупівель, центральні органи влади та електронні майданчики впровадили масову підтримку державних підприємств. Бо далеко не всі працівники одразу вміло користувалися системою. Дехто, навіть, не знав, що таке “браузер”.

Але провівши значну кількість навчальних заходів по всій Україні, кожен співробітник державного підприємста з легкістю проводить закупівлі та спілкується з онлайн-системою “на ти”.

Фішкою електронних закупівель стала доступна та прозора інформація для всіх.

У громадян з’явився інструмент, в якому є всі державні закупівлі . Цей інструмент має зручний пошук, чого дуже не вистачало попередній системі «Вісник держаних закупівель».

Кожна мама може перевірити що, у кого, та за які ціни, закуповує дитячий садочок, який відвідує її дитина.

Для Бізнесу (постачальників) з’явилась можливість безперешкодно оцінити документи його конкурентів. Дізнатися, чи правомірно його обрали переможцем.

Отже, підводячи підсумки, зрозуміло, що електронна система публічних закупівель виконує усі поставлені перед собою завдання. Кількість зацікавлених постачальників збільшується, що дає більшу конкуренцію в подальшому. І найголовніше, що з цього витікає єдине - економія для державних замовників стане ще більшою!

Автор: Антон Припіченко, керівник онлайн-майданчику SmartTender.biz