Розслідування НАБУ щодо Нацбанку: за кордон виводилися мільйони

Наразі НАБУ розслідує виведення коштів Нацбанку, виділених для рефінансування, через австрійські банки

Про це заявив керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, повідомляє прес-центр НАБУ.

Він зазначив, що наразі у цій справі проводяться обшуки та вилучення документів для того, щоб після їхнього аналізу встановити коло потенційних підозрюваних. Таким чином, головною метою розслідування є перевірка коштів, які виділяли на рефінансування. 

"Йдеться про кошти, які НБУ виділяв для рефінансування і значна частина яких виходила за межі України, зокрема, через австрійські банки, - це наша компетенція. Ми ці факти розслідуємо", - наголосив Ситник.

За його словами, наразі слідчих цікавить, чи не було зловживань з боку працівників Нацбанку, адже у цій справі йдеться про великі гроші, тож зрозуміло, що "такі рішення не приймали без згоди вищого керівництва НБУ".

Ситник зазначив, що підставами для таких підозр стали власні аналітичні розробки відомства та матеріали журналістських розслідувань. Понад те, слідчі побачили великі перерахування коштів за кордон, виділених для рефінансування певних банків.

"В одному з епізодів отримувачем цих коштів через офшорну фірму виявився… водій "рефінансованого" банку. За такою схемою з України за кордон було виведено 500 млн доларів. А є набагато складніші, заплутаніші схеми", - підсумував Ситник.