Данія хоче заблокувати "Північний потік-2" в обхід України, - Reuters

У Данії планують внести поправки в законодавство, які дозволять заблокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2" з міркувань національної безпеки

Про це повідомив міністр енергетики та клімату Данії Ларс Ліллехолт, передає Reuters.

"Ми хочемо, щоб у нас була можливість сказати так чи ні, керуючись міркуваннями нашої безпеки", - сказав він.

Міністр зазначив, що зараз блокувати будівництво газопроводу можна тільки через погрози екологічної безпеки. Ліллехот запропонував винести це питання на обговорення Європейської комісії.

Він зазначив, що проблема стосується не тільки Данії, але і Росії, і країн Євросоюзу. Влада Данії має намір заручитися підтримкою інших країн.

Раніше Nord Stream-2 AG (компанія, створена для управління газопроводом) направила запит владі Данії на дозвіл будівництва газопроводу через територіальні води країни.

Єврокомісія також зверталася до датської і шведської влади з пропозицією розпочати переговори з будівництва газопроводу. За словами агентства, Єврокомісія не знайшла ніяких підстав для блокування "Північного потоку-2", але розгляд цього питання будуть затримувати.

"Північний потік-2" протяжністю понад 1200 км планують прокласти через акваторію Балтійського моря від Усть-Луги Ленінградської області до узбережжя Німеччини.